Sevgili öğrenciler,
HMKÜ Tarla Bitkileri Bölümüne yerleşen ve danışmanlığını benim yaptığım öğrenciler için bilgi paylaşımı amacıyla aşağıdaki soru-cevap oluşturulmuştur. Bunların dışındaki sorularınız için mesaj veya e-posta atabilirsiniz.
Dr.Öğr.Üyesi Cenk Burak ŞAHİN
SSS (3. sınıflar için)
Soru 1: Başarısız olduğum dersi almak zorunda mıyım?
Cevap 1: İlgili ders açıldığı ilk dönemde alınmalıdır.
Soru 2: Seçmeli bir dersten başarısız oldum. Yine aynı dersi almak zorunda mıyım?
Cevap 2: Bu ders yerine farklı bir ders alabilirsiniz.
Soru 3: Bu dönem, alt sınıftan ders almadan üstten ders almak istiyorum. Mümkün mü?
Cevap 3: Öncelikle alt sınıf derslerini almak zorundasın. Alttan sınıfta ders bırakarak üst sınıftan ders alamazsınız.
Soru 4: En fazla kaç AKTS’ye kadar ders alabilirim?
Cevap 4: Üçüncü sınıfta en fazla 40 AKTS’ye kadar ders alabilirsiniz.
Soru 5: Staj dersini seçmeli miyim?
Cevap 5: Bölümümüzde stajlar 6. yarıyıl tamamlandıktan sonra yaz stajı şeklinde olmaktadır. Eğer zamanında staj yapmak istiyorsanız seçmek zorundasınız.
Soru 6: Not yükseltmek amacıyla ders tekrarı yapabilir miyim?
Cevap 6: Mevzuatın ilgili maddesi şu şekildedir: “Not yükseltmek amacıyla ders tekrar etmek isteyen öğrencilerin ders yükleri bulundukları yarıyılın ders yükünün 1/3’ünü aşmayacak şekilde artırılabilir. Bir öğrenci önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde 40 AKTS’ye kadar üst yarıyıldan ders alabilir. Öğrenciler ders yüklerini öncelikle alt yarıyıl derslerinden tamamlamak zorundadır.“
DİKKAT! Önceki dönemlerde sıkça yaşadığınız bazı sorunları şimdi de yaşayabilirsiniz. Burada yer almayan hususlar için aşağıdaki soru-cevaplara bakınız.
SSS (2. sınıflar için)
Soru 1: İkinci sınıfın bütün derslerini seçmek zorunda mıyım?
Cevap 1: Öncelikli olarak alttan kalan derslerinizi seçmelisiniz. Sonrasında kalan AKTS hakkınız kadar ikinci sınıftan dersleri seçebilirsiniz.
Soru 2: Seçmeli dersleri seçerken nelere dikkat etmeliyim? Hangi dersleri seçmeliyim?
Cevap 2: Ders içeriklerine Bologna sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bunun dışında ilgili dersler için bir sınıf görüşmesi yaparak bilgilendirme yapacağım.
Soru 3: Size nasıl ulaşabilirim?
Cevap 3: Tık
Soru 4: Geçerli bir mazeretim olduğu için süresi içerisinde ders kaydını yapamadım. Ne yapmam gerekiyor?
Cevap 4: Bunun için dilekçe doldurmalısınız. Tıklayınız: 910-01-FR 115 Mazeretli Ders Kayıt Formu
Soru 5: Sistemdeki telefon numaramı/e-posta adresimi nasıl değiştirebilirim?
Cevap 5: OBS üzerinden profilinizi güncellemeyi deneyin. Eğer başarılı olamazsanız Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile iletişime geçiniz.
Soru 6: Diğer dönem ders kaydını da yapmalı mıyım?
Cevap 6: Her dönemin ders kaydı akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılmaktadır.
Soru 7: Üniversitede kısmi zamanlı olarak çalışabilir miyim? Ne yapmalıyım?
Cevap 7: Üniversitemiz, her dönem başvuru yapan öğrenciler arasından kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyenleri istihdam etmektedir. Genellikle dönem başladıktan sonra ilan edilen duyuruları üniversite web sayfamızdan ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı sayfasından takip edebilirsiniz.
Soru 8: Özel öğrencilik başvurusu yapmak istiyorum. Mümkün müdür? Nasıl bilgi alabilirim?
Cevap 8: Üniversite web sayfasından ilgili duyuruları takip etmeli, şartları sağlayıp sağlamadığınız kısmını incelemelisiniz. Oradaki yönlendirmeleri takip ediniz.
SSS (1. sınıflar için)
Soru 1: Muafiyet için ne yapmam gerekiyor?
Cevap 1: Akademik takvimde belirtilen tarihe kadar muafiyet dilekçelerinizi zf@mku.edu.tr adresine göndereceksiniz. Dilekçeye transkript ve ders içerikleri (varsa) eklenmelidir. Dilekçenin fotoğrafını çekmeden önce nüfus cüzdanınızı da görünecek şekilde koyup öyle çekmelisiniz. Matbu dilekçe örneği: 910-01-FR 075 Muafiyet Başvuru Formu
Soru 2: Muafiyet başvurusu yaptım. Ders kaydını yapmak için sonucu beklemeli miyim?
Cevap 2: Muafiyet başvurusu yapanlar da dahil olmak üzere herkes ders kaydını en kısa sürede tamamlamalıdır. Muafiyet durumuna göre sonradan ekle/çıkar işlemi yapılacaktır.
Soru 3: Birinci sınıfın bütün derslerini seçmek zorunda mıyım?
Cevap 3: Birinci sınıfta seçmeli ders bulunmamaktadır. Zorunlu olduğu için tüm dersleri seçmelisiniz.
Soru 4: Özel öğrencilik başvurusu yapmak istiyorum. Nasıl bilgi alabilirim?
Cevap 4: Üniversite web sayfasında ve sosyal medya hesaplarında bununla ilgili olarak soru-cevap paylaşılmıştır. Öncelikli olarak oradan yararlanabilirsiniz. Bilgi için buraya ve buraya bakabilirsiniz.
Soru 5: Size nasıl ulaşabilirim?
Cevap 5: Tık
Soru 6: Bazı derslerde yüz yüze olacağı yazıyor, bazılarında uzaktan…
Cevap 6: Üniversitemiz Senatosu tarafından alınan karar gereğince 2023-2024 eğitim – öğretim yılına mahsus olmak üzere Ziraat Fakültesi bölümlerinin hepsinde uzaktan eğitim verilecektir. Karar Duyurusu
Soru 7: Muaf olduğum derslerin yerine üst sınıftan ders alabilir miyim? Ne yapmalıyım?
Cevap 7: Evet, alabilirsiniz. Ders kayıtları bitip açılan dersler ilan edildikten sonra dilekçeyle başvuru yapabilirsiniz. İlgili dilekçe için tıklayınız: 910-01-FR 069 Ders Kayıt, Ders Ekleme-Çıkarma Formu
Soru 8: Geçerli bir mazeretim olduğu için süresi içerisinde ders kaydını yapamadım. Ne yapmam gerekiyor?
Cevap 8: Bunun için dilekçe doldurmalısınız. Tıklayınız: 910-01-FR 115 Mazeretli Ders Kayıt Formu
Soru 9: Sistemdeki telefon numaramı/e-posta adresimi nasıl değiştirebilirim?
Cevap 9: OBS üzerinden profilinizi güncellemeyi deneyin. Eğer başarılı olamazsanız Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile iletişime geçiniz.
Soru 10: Diğer dönem ders kaydını da yapmalı mıyım?
Cevap 10: Her dönemin ders kaydı akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılmaktadır.
Soru 11: Bankadan benim adıma hesap mı açılıyor?
Cevap 11: Üniversitemizin anlaşmalı olduğu bankada kayıt yaptıran öğrenciler için hesap açılıp yemekhane vb. yerlerde kullanmak üzere kart tahsis ediliyor. Detaylı bilgi almak isterseniz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı veya bankanın üniversite şubesi ile iletişime geçiniz.
Soru 12: Öğrenci e-posta adresimi telefonumdaki/bilgisayarımdaki/tabletimdeki posta uygulamasına eklemek istiyorum. Nasıl yapabilirim?
Cevap 12: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sayfasından bilgi alabilirsiniz. Sonuç alamamanız durumunda kendilerine e-posta ile ulaşabilirsiniz.
Soru 13: Çevrimiçi dersler ne zaman başlayacak? Nereden takip edeceğiz?
Cevap 13: Üniversite web sayfasında en üst kısımda bulunan UZEM bağlantısına tıklayın. Sistemin kullanımı hakkında detaylı bilgi burada yer almaktadır. İlgili sayfadan UZEM Sistemine Giriş bağlantısına tıklayın. Burada bu dönem gireceğiniz dersler listelenmektedir. Her dersle ilgili canlı ders zamanı, notlar, dokümanlar, sınavlar vs bu sistem üzerinden yapılacaktır. Ders kayıt süreci tamamlandığında sistemde bütün dersleri göreceksiniz. Dersler akademik takvimde belirtilen tarihlerde başlayacaktır.
Soru 14: Üniversitede kısmi zamanlı olarak çalışabilir miyim? Ne yapmalıyım?
Cevap 14: Üniversitemiz, her dönem başvuru yapan öğrenciler arasından kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyenleri istihdam etmektedir. Genellikle dönem başladıktan sonra ilan edilen duyuruları üniversite web sayfamızdan ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı sayfasından takip edebilirsiniz.